Upravit stránku

O kyselině hyaluronové už jste určitě slyšeli. Vyskytuje se a vytváří přirozeně v našem těle a hojně ji používáme v kosmetickém průmyslu i medicíně. Proč jí ale vlastně všichni tak chválí? V čem je její tajemství? Pojďme se na hyaluronan (obecné označení pro kyselinu hyaluronovou) podívat trochu blíž a zjistit všechny podrobnosti.

Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je látkou v našem organismu – polysacharidovou molekulou, kterou vytváří naše buňky. Nejvíce ji najdete v oku, pojivových a nervových tkáních nebo také v kůži, kde zadržuje vodu a příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost pokožky. S přibývajícím věkem její množství ubývá a my si kvůli tomu můžeme všímat prvních známek stárnutí. Tomu se samozřejmě chceme vyhnout, a proto kyselinu doplňujeme a využíváme všech jejích příznivých vlastností. Například těmito způsoby:

Kyselina hyaluronová v kosmetice

  • denní a noční krémy
  • gely a koncentrovaná séra
  • pleťové masky
  • doplňky stravy
  • šampóny a masky na vlasy
  • séra na nehty

Není kyselina jako kyselina

Kyselina hyaluronová na sebe dokáže vázat vodu a tím dodat pokožce potřebnou hydrataci. Když pak kyseliny přirozeným procesem stárnutí ubývá, pleť je sušší, hrubší, ztrácí svůj objem, pružnost a začnou se tvořit vrásky. Všechny tyto „nedostatky” můžeme zmírnit právě použitím přípravků s kyselinou hyaluronovou, nebo zajdeme na estetický zákrok.

Podle konkrétních účinků, kterých chceme dosáhnout, vybereme konkrétní druh kyseliny. K dispozici máme:

Kyselina hyaluronová

Vysoko a středně molekulární kyselinu

(S dlouhým nebo středním řetězcem): Používáme ji k redukci jemných vrásek a do různých kosmetických přípravků. Větší molekuly totiž nedokážou prostoupit hlouběji než jen do nejvrchnějších vrstev pokožky.

Nízko molekulární kyselinu

(S krátkým řetězcem): Menší molekuly už dokážou proniknout hlouběji do kůže, proto s nimi vyplňujeme hlubší vrásky zevnitř ven, dodáváme pleti objem apod.

Kyselina hyaluronová je tělu vlastní látka, a proto když ji do těla doplňujeme „uměle”, nemusíme se bát žádných vedlejších účinků. Kosmetické výrobky a estetické zákroky si mohou dopřát ženy i muži s jakýmkoliv typem pleti. Ideální věková hranice je od 25 let.

Jak funguje?

Jak už jsme naznačili výše, účinky se odvíjejí od typu kyseliny, jakou použijeme. Jakmile vpravíme do kůže vysoko nebo středně molekulární kyselinu, hydratujeme tím svrchní vrstvy pokožky a na pleti vytvoříme jemný film, díky kterému máme sametový pocit při doteku.

V případě nízko molekulární kyseliny pronikneme i do hlubších vrstev a tam zpevníme a obnovíme elastinové a kolagenové vazby.

Odkud kyselinu bereme?

Kyselinu dnes umíme vyrobit fermentačním způsobem s využitím speciálních bakterií. Tento biotechnologický proces nám přináší vysoce kvalitní a 100% čistou kyselinu, bez patogenů a nemusíte se bát ani jakýchkoliv genetických úprav.

Do kosmetických přípravků se takto získaná kyselina (v podobě prášku) používá už ve velmi malých koncentracích (nejčastěji kolem 2 %), což je pro kýžené účinky naprosto dostačující množství. Vyšší koncentrace se používají u estetických injekčních zákroků.

Kyselinu hyaluronovou můžeme pouvažovat za skutečný elixír mládí. Máme nespočet možností, jak ji využít a zpomalit tím procesy stárnutí pleti. Hyaluronan viditelně odstraňuje vrásky a působí jako facelift, s nímž je pleť opět svěží a pevná. V dermatologii i plastické chirurgii bude mít vždy své místo. Pravidelné a dlouhodobé ošetřování pleti kosmetikou s hyaluronem nebo i estetický zákrok s využitím této kyseliny vám můžeme jen doporučit.

Kyselina hyaluronová v dermatologii
Kyselina hyaluronová, facelift

Napadají vás nějaké otázky? Chcete přijít na konzultaci? Napište nám

  • Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.